Veel mensen die voor productadvies bij ons komen hebben een hele verkeerde skincare routine. Hoe ziet een juiste skincare routine er nou precies uit voor een acne huid? Wat is belangrijk en wat heeft een acne huid precies nodig? In deze blog ga ik het stap voor stap uitleggen.
Stap 1: Reinigen.
Reinigen is de belangrijkste stap van alles. In de avond verwijder je alle vrije radicalen (bacteriën, schimmels, stof, uitlaatgassen enz.) en make-up van je gezicht af. Sochtends verwijder je afvalstoffen die je snachts uitgezweten heb. Al die stoffen kunnen je huid irriteren en ontstekingen veroorzaken. Reinig je huid ook altijd na het sporten om de afvalstoffen te verwijderen.
Er zijn zoveel verschillende reinigings op de markt: Lees hier welke reiniging geschikt is voor jou huid.
Stap 2: PH herstellen
Na het reinigen kan je met een Toner kan je de PH waarde van de huid herstellen. De PH waarde van de huid is de zuurgraad van je huid, wat je huid beschermd tegen het binnendringen van bacteriën en schimmels. De reinigingsproducten van Medik8 zijn PH neutraal. Dat betekend dat die reiniging de natuurlijke PH waarde van de huid niet aantast. Daardoor is het niet perse nodig na het reinigen een toner te gebruiken. Ik raad je wel aan om na het douchen met een watje met toner over de huid heen te gaan, omdat douchen je PH waarde wel enorm aantast. Het duurt voor je huid 6 uur om de PH waarde na het douchen uit zichzelf te herstellen. Met een toner is dit in een paar seconde hersteld. In die 6 uur hebben al heel veel bacteriën je huid binnen kunnen dringen om ontstekingen te veroorzaken. Klik hier voor een Medik8 toner
Stap 3: Exfolieren
Exfolieren betekend het verwijderen van dode huicellen door middel van zuren. Hiermee verdun je de hoornlaag van de huid waardoor talg makkelijker uit de huid zal vloeien en poriën minder snel verstop zullen raken. Ga de hoornlaag niet verdunnen met een scrub. Een scrub verspreid de bacteriën op de huid en beschadigd de huid te snel.
Exfolieren kan je doen met een reiniging waar zuren in zitten. (bijv. Salisylzuur, Glycolzuur of Amandelzuur) Je kan ook een aparte exfoliant gebruiken (zoals bijv. de Blemish control pads). Niacimide en vitamine A hebben ook een exfolierend effect.
Stap 4: Hydrateren
Je huid wilt soepel blijven. Dat doet die doormiddel van talg en vocht. Is er een tekort aan vocht in de huid? Dan kan je huid zelf geen vocht aan maken, maar wel talg. Hij gaat dus meer talg produceren. Als je zorgt dat je huid goed gehydrateerd is dan ga je de talgaanmaak tegen in de huid. Je kan je huid gehydrateerd houden door voldoende water te drinken (2 liter per dag), een hydraterend serum gebruiken en één keer per week een hydraterend maskertje te gebruiken.
Stap 5: antioxidanten
De lucht is vandaag de dag enorm vervuild. Om je huid te beschermen tegen het vuil en vrije radicalen van buitenaf raad ik je aan iedere dag een antioxidant te gebruiken. Een antioxidant beschermd je huid en maakt de vrije radicalen onschadelijk. Een bekend antioxidant is Vitamine C en Copper PCA. Copper is een sterker antioxidant dan vitamine C. Al heeft vitamine C ook nog als voordeel dat het het collageen aanmaak stimuleerd, hierdoor is het anti-aging. Ook zorgt vitamine C voor een sneller herstel en gaat het pigmentvlekjes tegen. Ben je dus gevoelig voor pigmentvlekjes? Dan zou ik een vitamine C serum adviseren.
Stap 6: Verzorgen
Iedere dag en nacht een goede crème gebruiken is een must! Een crème vormt een soort laagje over de serums en over de huid, die er voor zorgt dat je serums die je huid in gaan, in je huid blijven en beter hun werking kunnen doen. Een dagcrème beschermd de huid overdag tegen invloeden van buitenaf. Een nachtcrème heeft als taak de huid te helpen bij het herstel van de cellen straks. Er bestaan ook dag en nachtcrèmes in 1. Die hebben dan een dubbele werking. Er bestaan zoveel verschillende crèmes, laat altijd een professional je huid beoordelen.
Stap 7: zonbescherming
Gebruikt iedere dag (ook wanneer het bewolkt is!!) minimaal een SPF 30. Dit beschermd je huid tegen schadelijke UV stralingen en tegen pigmentvlekken na het krijgen van een puistje. De huid is door het exfolieren gevoeliger geworden voor zonlicht. Zorg er wel voor dat je een juiste zonbescherming gebruikt. Er zijn namelijk enorm veel chemische zonnenfilters op de markt die jou acne enorm kunnen verergen. Een zonbescherming op mineraalbasis is helemaal acne safe!
Extra tip: Probeer bij acne alleen producten te gebruiken op waterbasis. Vermijd producten op oliebasis.
Dit zijn de 7 stappen die je kan volgen om een acne vrije huid te krijgen. Ik hoop dat ik jullie op deze manier wat heb kunnen leren. Mochten er nog vragen zijn of wil je professioneel advies? Laat het weten via onze contact pagina.