Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Hormoon onderzoeken

Het onderzoeken van hormoonniveaus kan helpen bij het vaststellen van hormonale disbalansen en daardoor ook bij het begrijpen en behandelen van huidklachten. Zodra we weten waar de disbalans zit kunnen we een passende oplossing vinden. We kunnen supplementen inzetten om de hormoon producerende/hormoon afbrekende organen te ondersteunen. Daarnaast kunnen aanpassingen in voeding en leefstijl helpen bij het herstellen van de hormoonbalans. Soms is er nog wel aanvullend onderzoek nodig om te achterhalen waarom de hormonen uit balans zijn. 

De hormoononderzoeken betreffen speeksel en/of bloedonderzoeken. U ontvangt een duidelijke uitleg over de afname bij de afnamekit.

In onze praktijk bieden we verschillende hormoononderzoeken aan:

  • Groot hormoonprofiel vrouw (oestradiol, progesteron, testosteron, DHEA)
  • Groot hormoonprofiel man (oestradiol, testosteron, DHEA)
  • Cortisol dagprofiel (cortisol over de dag)
  • Adrenale stressindex (DHEA, cortisol)
  • Oestrogeenmetabolieten
  • Dihydrotestosteron (DHT)
  • Schildklierprogramma plus

Geïnteresseerd in een hormoononderzoek? Neem dan contact met ons op om te overleggen welke onderzoek(en) het meest geschikt zijn bij jouw situatie.

Let op: Als u een advies wilt bij de uitslag van een hormoononderzoek, dient u een orthomoleculair consult in te boeken.

Meer informatie over de hormoon onderzoeken

Groot hormoonprofiel man/vrouw

Bij het groot hormoonprofiel vrouw worden hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA geanalyseerd.  € 154,93

Bij het groot hormoonprofiel man worden de hormonen oestrogeen, testosteron en DHEA onderzocht. Deze onderzoeken betreffen een speekselonderzoek. € 135,67

Verdeeld over de ochtend moeten speekselmonsters in testbuisjes op drie achtereenvolgende tijdstippen worden afgenomen. Direct na het ontwaken vult u het eerste testbuisje, een half uur later het tweede, en nog een half uur later het derde. De tijden mogen maximaal 10 minuten afwijken. Tip: gebruik het alarm op uw mobiele telefoon als herinnering voor speekselafname. U mag niet gegeten of gedronken hebben voor het afnemen van de monsters. Ontbijt dus pas nadat het laatste buisje gevuld is.

Let op! De hormonen van een vrouw schommelen. Bij een hormoononderzoek (oestradiol en progesteron) bij vrouwen is het daarom belangrijk dat het monster wordt afgenomen op 3/4 van de cyclus. Dus als er een menstruatiecyclus is van 28 dagen, moet de afname plaatsvinden op dag 21. Dag 1 is de eerste dag van de menstruatie.

Bijvoorbeeld: Heb je een cyclus van 32 dagen, dan moet je 32 delen door 4 en vermenigvuldigen met 3. Dan moet de afname plaatsvinden op dag 24.

Oestrogeen staat bekend om zijn gunstige effecten op de huid, zoals het behoud van collageen, het verbeteren van de hydratatie en het bevorderen van een gezonde teint. Een disbalans in oestrogeenniveaus kan leiden tot huidproblemen, zoals uitdroging, verlies van elasticiteit en een verhoogde gevoeligheid. Dit kan acne, rosacea, psoriasis en pigmentatie veroorzaken.

Progesteron, een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, beïnvloedt de huid op verschillende manieren. Het reguleert talgproductie, wat schommelingen in olieproductie en daardoor acne kan veroorzaken. Daarnaast speelt progesteron een rol bij de collageenproductie, beïnvloedt het de stevigheid van de huid en kan een gebrek leiden tot rimpelvorming. Vrouwen kunnen variaties in hun huidconditie ervaren tijdens de menstruatiecyclus, vooral in de luteale fase wanneer progesteron toeneemt. Het reguleren van progesteronspiegels is belangrijk om een gezonde hormonale balans te behouden en dus een huid zonder huidproblemen.

Het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron is vooral heel belangrijk. Zo kan er een progesteron dominantie zijn of een gebrek, maar ook een oestrogeen dominantie. Om huidklachten zoals acne, rosacea en pigment aan te pakken is het belangrijk om te weten of deze twee in evenwicht zijn.

Testosteron, het primaire mannelijke geslachtshormoon, beïnvloedt de huid op verschillende manieren. Het reguleert de talgproductie, wat kan leiden tot een vettere huid en het ontstaan van acne. Daarnaast speelt testosteron een rol in de grotere omvang van de talgklieren, wat te grote testosteron spiegels de gevoeligheid voor huidproblemen (met name acne) vergroot. Ook bij psoriasis zien we dat te hoge testosteron gehaltes een rol kunnen spelen.

DHEA, of dehydro-epiandrosteron wordt van nature geproduceerd door de bijnieren en is een voorloper van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen. Dit hormoon staat vooral bekend als het anti-aging hormoon. DHEA-niveaus nemen doorgaans af naarmate mensen ouder worden. DHEA wordt geassocieerd met de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid geeft. Het kan ook betrokken zijn bij de regulatie van de huidhydratatie en talgproductie. Een evenwichtige DHEA-spiegel is cruciaal voor een gezonde huid, maar te veel kan leiden tot overmatige talgproductie, wat acne en andere huidproblemen kan veroorzaken. Het monitoren van DHEA-niveaus is relevant voor het begrijpen en behandelen van huidklachten.

Cortisol dagprofiel € 77,98

Cortisol, ook wel bekend als het ‘stresshormoon’, heeft aanzienlijke invloed op de gezondheid van de huid. In reactie op stressvolle situaties wordt cortisol in het lichaam vrijgegeven als onderdeel van de natuurlijke stressrespons. Hoewel cortisol essentieel is voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, kan langdurige blootstelling aan verhoogde cortisolniveaus negatieve effecten hebben op de huid.

Chronische stress en hoge cortisolspiegels kunnen leiden tot diverse huidproblemen. Een veelvoorkomend effect is de toename van ontstekingsreacties, wat kan resulteren in huidaandoeningen zoals acne, eczeem of psoriasis. Bovendien kan cortisol de huidbarrière verzwakken, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid en een verminderde capaciteit om vocht vast te houden. Cortisol kan ook bijdragen aan de afbraak van collageen, het eiwit dat de huid stevigheid en elasticiteit geeft. Een langdurig verhoogd cortisolniveau kan daarom bijdragen aan vroegtijdige veroudering van de huid, zoals het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels.

Cortisol hoort in het begin van de dag hoog te zijn en later op de dag omlaag te gaan. Om te weten hoe de cortisol gehaltes over de dag zijn, moeten we gedurende de hele dag monsters afnemen. Dit is een speeksel 7 test, wat inhoudt dat er zeven keer op een dag speeksel in buisjes opgevangen moet worden, om zo de cortisol spiegel gedurende de dag te analyseren. 

Adrenale stressindex € 131,24

Bij de adrenale stressindex meten we cortisol en DHEA. DHEA is een hormoon dat veroudering remt. Je lichaam kiest ervoor om vanuit cholesterol DHEA of progesteron aan te maken. Progesteron wordt vervolgens omgezet in cortisol. Bij veel stress kiest het lichaam ervoor om progesteron en cortisol aan te maken en laat het hormoon DHEA achterwege. Dit kan leiden tot een snellere veroudering en het ontwikkelen van huidproblemen, veroorzaakt door een overschot aan progesteron en cortisol. Door dit te testen, kunnen we kijken of dit het geval is, en zoeken we samen naar een oplossing.

Oestrogeenmetabolieten € 128,74

Komt er in het groot hormoonprofiel vrouw een oestrogeendominantie uit de test? Dan is het mogelijk om een oestrogeenmetabolietentest te doen om te kijken of er een verhoogde kans is op borstkanker.

Dihydrotestosteron € 84,01

Dihydrotestosteron (DHT), afgeleid van testosteron, speelt een rol bij huidproblemen. Overmatige DHT-productie kan leiden tot acne door de stimulatie van talgklieren. Ook is DHT betrokken bij haaruitval, vooral bij genetisch bepaalde mannelijke kaalheid.

Schildklierprogramma plus € 230,15

De schildklier is de thermostaat van het lichaam en bepaalt waar in het lichaam energie naartoe gaat. De schildklier heeft invloed op de huidgezondheid door het reguleren van de stofwisseling. Een trage schildklier kan leiden tot een droge huid, broze nagels en haarverlies, terwijl een overactieve schildklier kan resulteren in zweten en dunner wordend haar. Schildklierproblemen kunnen ook huidproblemen zoals jeuk, roodheid en veranderingen in de textuur veroorzaken.

Symptomen van een te trage schildklier kunnen zijn: vermoeidheid, gewichtstoename, koude intolerantie, droge huid en haar, een vertraagde hartslag en stemmingswisselingen. Symptomen van een te snel werkende schildklier kunnen zijn: gewichtsverlies, hartkloppingen, warmte-intolerantie, stress en angst, trillende handen, verhoogde stoelgang en vermoeidheid. Herken jij jezelf hierin? Dan kan het nuttig zijn om een schildklieronderzoek te laten uitvoeren, zodat we kunnen achterhalen wat er misgaat en een passende oplossing kunnen vinden.

Download ons gratis healthy skin receptenboek!