Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Wat doet roken met de huid?

Wat doet roken met de huid?

We weten allemaal dat roken slecht voor je is. Ook weet iedereen dat roken kanker kan veroorzaken en de huid doet verouderen. Ik kan je verzekeren dat ik als schoonheidsspecialist direct een rokershuid herken. In deze blog vertel ik je precies wat er gebeurt als je rookt en hoe dat de huid doet veranderen.

Wat komt er in het lichaam als je rookt?

Wist je dat tabaksrook meer dan 4000 chemische stoffen bevat?! Tabaksrook is dus uiterst giftig. Een aantal van die stoffen zijn kankerverwekkend. Naast teer, nicotine en koolmonoxide bevat tabak ook de volgende extreem giftige stoffen: Benzeen, Nitrosamine, Formaldehyde, Waterstofcyanide, Arsenicum, Arsenicum, Aceton, Ammoniak, Acetic acid, DDT, Polonium, Zwavelstofsulfide en Methaan. Deze stoffen zijn extreem schadelijk voor het lichaam. Een verzamelwoord voor deze schadelijke stoffen is vrije radicalen.

Wat doen deze giftige stoffen met de huid?

De vaste deeltjes in een sigaret (zoals teer) zorgen voor een bruine laag in de longen. Teer is een zwarte donkere, stroperige, kleverige taaie substantie. Dit zorgt ervoor dat zuurstof minder makkelijk van de longen het bloed in kan.

Ook worden kleine luchtwegen en longblaasjes door roken beschadigd. Dit komt doordat je longblaasjes gaan uitzetten. Dit wordt “emfyseem” genoemd en je kan het een beetje vergelijken met een ballon die je heel erg opblaast. Die wordt ook slapper en springt uiteindelijk. Wat daarvan het gevolg is, is dat er minder goed zuurstof opgenomen wordt in het bloed. Dat gebeurt namelijk in de wand van de longblaasjes, en uitgezette longblaasjes betekent minder wandoppervlakte dus minder mogelijkheid om zuurstof op te nemen. Na langere tijd roken kan dit leiden tot een chronische vernauwing van de luchtwegen. Cellen (dus ook huidcellen) hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Minder zuurstof betekend dus een trager herstel van de cellen en een grauwe en vale huidskleur. Een goede celdeling is cruciaal bij een gezonde huid. Door verminderde celdeling wordt de huid een stuk dikker en kan het talg minder makkelijk de huid uit. Hierdoor kunnen dus sneller ontstekingen en puistjes ontstaan.

Roken zorgt ook voor het dichtslippen van de bloedvaten. Kleine bloedvaatjes kunnen ook sneller springen waardoor couperose en kleine boedvaatjes vaak zichtbaarder wordt rondom de neus en wangen. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur.

Nicotine en teer die in tabak zitten, veroorzaken veranderingen in het DNA (erfelijk materiaal) van de cel. Veel van die veranderingen hebben geen effect, maar er zitten ook stukjes DNA (genen) in de cel die ervoor zorgen dat de cel stopt met delen. Cellen moeten natuurlijk wel delen om het weefsel in stand te houden (bijv. ook je huid vernieuwt door celdeling), maar dat moet wel gecontroleerd gebeuren en stoppen als het genoeg is. Je begrijpt dus dat er een probleem optreedt als er een foutje komt in het DNA op niveau van dit stopsignaal. Dan blijft de cel maar delen en delen en krijg je uiteindelijk een kwaadaardige tumor.

Vrije radicalen (alle 4000 giftige stoffen in een sigaret) vallen cellen aan in de huid. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die dan weer beschadigt en ontregeld worden. Vrije radicalen tasten ook het bindweefsel en collageen vezels aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk antioxidant voor de vorming van collageen.

Door het inhaleren worden de spiertjes rondom de lippen met herhaalde bewegingen getuit. Dit geeft de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen.

Kortom:

Roken veroorzaakt huidveroudering, rimpels, grauwe huid, vermindering herstel, puistjes, couperose en roodheid. In het slechtste geval kan het zelfs huidkanker veroorzaken.

Stoppen met roken is dus belangrijk als je een mooiere huid wilt. Naast een mooiere huid zou je (hoewel je dat in het begin van je stop periode niet zo zou ervaren) meer kunnen genieten van alles. Nicotine zorgt voor het ‘lekkere gevoel’ in de 5 minuten dat je de sigaret rookt. Maar uiteindelijk (bijna direct na het roken) maakt het verlangen naar de stof nicotine juist onrustig en geïrriteerd. Nicotine zorgt ervoor dat een er stress stofje aangemaakt word waardoor je opnieuw trek krijgt in een sigaret. Continu stress is ook absoluut niet goed voor je huid!

Wil je niet stoppen met roken maar toch zorgen dat de huidschade beperkt blijft?

Dan is het belangrijk dat je zorgt dat al die vrije radicalen tegen worden gegaan. Antioxidanten vallen vrije radicalen aan en maken ze onschadelijk. Een mooie crème vol met antioxidanten speciaal gericht op de rokershuid is de Firewall van Medik8. De Firewall zet vrije radicalen om in zuurstof en water. Voor het gebruik van een crème of serum moet een goede reiniging worden gebruikt. Het liefst een reiniging met zuren die de huid verdunnen. Medik8 heeft meerdere reiniging met zuren. Om een juiste reiniging uit te kiezen kan je langs komen voor een gratis intake waarin we je huid bekijken en wensen bespreken. Huidveroudering kan worden tegen gaan met een vitamine C crème en/of serum (overdag) en vitamine A crème of serum (snachts). Vormen van vitamine A zijn: retinol(sterk) retinal (sterker) r-Retinoate (sterkste vorm).

Kan je de huidschade die je al opgelopen hebt verbeteren?

Huidschade zoals rimpels, grauwe huid, puistjes, couperose en roodheid kan zeker wat aan gedaan worden. Maak een afspraak voor een gratis intake.

Download ons gratis healthy skin receptenboek!