Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Wat doet douchen met de huid?

Wat doet douchen met de huid?

Te lang en te warm douchen is schadelijk voor de huid. Douchen kan zelfs huidproblemen en huiduitslag veroorzaken. Dit komt doordat water wat op de huid komt de huid uit doet drogen. Hoe komt dit?

De voornaamste reden hiervoor is hard water. Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Zodra het kalk op de huid komt word de PH-waarde van de huid aangetast. De PH-waarde is de zuurgraad van de huid (ook wel beschermende zuurmantel genoemd). De zuurgraad van de huid beschermd de huid tegen bacteriën en schimmels van buitenaf. De zuurgraad van een huid is ongeveer rond de 5,5 PH. Als de PH waarde boven of onder de 5,5 PH komt kunnen de bacteriën en schimmels dus makkelijker de huid in en ontstekingen, irritatie, uitdroging en allergieën veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om de PH-waarde van de huid in balans te houden.

Hoe kan je dit doen?

  1. Door minder lang te douchen, dan krijgt het kalk minder lang de kans de PH-waarde aan te tasten.
  2. Ook minder warm douchen helpt tegen het uitdrogen van de huid. Warm douchen lost het vette laagje (talg) wat op de huid ligt op. Dit talg laagje beschermd de huid tegen uitdroging.
  3. Zeep en shampoo lost minder goed op in kalkrijk water, waardoor er makkelijker resten ervan op de huid blijven liggen. Shampoo en zeep hebben vaak een totaal andere PH dan de huid. Het is dus ook belangrijk dat u uw gezicht niet wast met zeep of shampoo, maar met een huidreiniger die PH- neutraal is.
  4. Gebruik een lotion (of tonic) na het douchen om de PH-waarde te herstellen.
    Zorg dat je zacht water heb i.p.v. hard water. Dit kan je doen door een douchefilter aan je douchekop aan te sluiten.
  5. Als je niks doet aan de hardheid in het water, of de PH-waarde niet direct na het douchen herstelt kost het je huid 6 UUR om (uit zichzelf) te herstellen!!

Als je de hardheid uit het water wilt halen raad ik je aan een douchefilter te gebruiken. Een douchefilter filtreert meer dan alleen schadelijke stoffen zoals chloor, zware metalen (lood, kwik, nikkel, chromium etc.), bacteriën, pesticiden en voorkomt de groei van fungus, schimmel en aanslag. Deze douchefilter balanceert ook nog eens de PH – waarde van het water, voegt gunstige stoffen toe zoals mineralen, vitamine C & E en verlaagt de fluoride in het water. De douche filter heeft een positieve invloed op droog haar, eczeem en roos. Dit is dus een hele makkelijke manier om tijdens het douchen huidproblemen te verminderen en te voorkomen. De filter gaat 6 tot 8 maanden mee.

Bij Clearskin Huidinstituut werken we met Medik8 huidverbeteringsproducten. Alle reiniging en crèmes van Medik8 zijn PH-neutraal. Ook kunnen alle reinigingsproducten onder de douche gebruikt worden. Na het douchen wordt altijd aangeraden een lotion (ookwel toner genoemd) te gebruiken. Een Lotion herstelt de PH-waarde van de huid, verfrist de huid en haalt de laatste zeep of shampoo restjes van de huid. Een goede lotion is de Medik8 Daily refresh balancing toner. Let op! In velen andere merken zit er alcohol in de lotion verwerkt. Dit is ook weer heel schadelijk en uitdrogend voor de huid. Ook een hydraterend serum is altijd aan te raden om uitdroging te voorkomen en het vochtbalans te verbeteren. (Hydr8 B5 en de Hydr8 B5 Intense)

Medik8 producten zijn te bestellen op: www.clearskin-huidinstituut.nl/shop/ Twijfel je over welke producten geschikt zijn voor jou huid? Maak gerust een afspraak voor een gratis advies!

Kortom:

Het is dus verstandig om een waterfilter aan te schaffen die de hardheid uit het water haalt, minder lang en warm te douchen en zorgen dat je de juiste huidverzorging gebruik.

Water drinken is heel belangrijk voor een mooie huid. De huid moet van binnenuit gehydrateerd worden. Zodra er een tekort aan vocht is in het lichaam is ga je droogtelijntjes zien in de huid. Water speelt een grote rol bij de zuivering van het lichaam. De vrije radicalen en afvalstoffen kunnen dus beter afgevoerd worden als er voldoende vocht in het lichaam is, hierdoor krijg je minder snel huidveroudering.

Zoektermen: Douchen rode vlekken huid – Rode droge vlekken op huid na douchen -douchen droge huid – Is douchen slecht voor de huid? – Droogt douchen de huid uit? – Wat doet douchen met de huid? – Huid en douchen – Water en douchen – Droogt water de huid uit? – vocht huid uitdrogen – Hoe de huid beschermen tegen uitdroging na douchen – teveel douchen slecht voor de huid – te warm douchen slecht voor de huid -douchen huid uitdrogen – douchen huidproblemen – huiduitslag douchen – vaak douchen slecht voor huid

Download ons gratis healthy skin receptenboek!