Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Versterk je huid in de koude herfst en winter maanden

Zo versterk je je huid in de koude herfst en winter maanden

Het wordt weer kouder buiten, de verwarming gaat weer aan en de lucht in huis wordt droger. Onze huiden leiden hier onder. Veel mensen geven ook aan dat hun huid droger aanvoelt in de herfst en wintermaanden. Ben je gevoelig voor eczeem? Dan kan dat in deze tijd van het jaar ook wat meer de kop op steken. In deze blog leg ik uit wat je kan doen om je huid te versterken in de winter.

Om te snappen hoe we deze droogte oplossen moeten we eerst kijken naar wat er precies gebeurt in de huid: Door koude en droge lucht gebeuren er twee dingen: de huid verliest sneller vocht en de huid barrière raakt beschadigd.

Wat is een huid barrière?

Je kan je huid zien als een bakstenen muur. De stenen zijn de cellen en het cement is de tussenstof. De tussenstof is een vetachtige stof die ook wel lipiden/ceramiden worden genoemd. Door koude temperaturen, agressieve huid en haarverzorging, lang en warm douchen en droge lucht kunnen de lipiden in de huid afnemen. Hierdoor ontstaan er soort gaten in de tussenstof (het cement). Dit noem je een kapotte huid barrière. De hydrolipide filmlaag is dan niet in tact. Hierdoor verliest de huid gemakkelijk vocht en droogt de huid uit.

Als jij binnen zit achter een bakstenen muur, en je boort gaten in het cement, dan merk je dat kou en vuil via die gaten naar binnen komen. Dit gebeurt ook in je huid. Als er gaten zitten in de tussenstof van je huid dan komen bacteriën, schimmels en vrije radicalen makkelijker de huid binnen. Dit veroorzaakt vervolgens irritatie en snellere huidveroudering. Ook kan je hierdoor droge eczeem achtige plekken krijgen doordat vocht makkelijk de huid verliest.

Het is dus heel belangrijk dat je je huidbarrière in de koude maanden extra te versterken. Hoe doe je dat?

Stap 1: Gebruik een crème of olie reiniging i.p.v. een gel of schuim

Een gel en schuimreiniging onttrekken gemakkelijk de vetten uit de huid. In de zomer kan dit bij sommige huiden wenselijk zijn maar in de winter wil je juist extra vetten in de huid om je huid te beschermen tegen de kou. Overweeg dus om te switchen naar een andere cleanser. Mijn favoriete cleansers voor in het najaar zijn: Cream cleanse Medik8, Lipid Balance Cleansing Oil Medik8, Hydracream Fusion Mesoestetic.

Let ook op je haarverzorging. In veel shampoos zitten sulfaten (SLS / Sodium Lauryl Sulphate, SLES /Sodium Laureth Sulfate) Dit zijn zeer agressieve schuimmiddelen die de huid barrière enorm kunnen beschadigen. Ook Droge alcoholen (alcohol Denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol) beschadigen de huid. Vette alcoholen (etyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol) zijn juist weer gunstig voor de huid barrière.

Stap 2: Voeg extra vocht toe in de huid

Wanneer het kouder wordt verliest de huid sneller en makkelijker vocht. Ondersteun je huid dus met een hydraterend serum. Mijn favoriete ingrediënt daarvoor is hyaluronzuur. Hyaluronzuur gaat als een soort sponsje de huid in. In de huid zet het uit en zuigt het vocht vanuit de bloedvaatjes de huid in. Zo raakt de gehele huid rijkelijk gehydrateerd. Zorg wel dat je een goed hyaluronzuur serum heb met een kleine molecuul hyaluronzuur. Hyaluronzuur kan namelijk de huid ook uitdrogen als de molecuulgrootte te groot is. Dan zetten de sponsjes uit OP de huid i.p.v. er IN. Dan zuigt de hyaluronzuur het vocht uit de huid i.p.v. er in. Er zit dus veel kwaliteitsverschil in hyaluronzuur serums. Mijn favoriete hyaluronzuur serums zijn: Hydr8 B5 intense Medik8 en HA Densimatrix Mesoestetic

Stap 3: gebruik een vollere crème.

Heb je echt een hele droge eczeem achtige huid? Dan is een vollere crème met meer vetten fijn. Zo creëer je een dikkere beschermlaag tegen de kou voor je huid. Fijne ingrediënten in crèmes die helpen bij het versterken van je huid barrière zijn: Glycerine, squalaan en ceramides/lipiden

Stap 4: Ga wat minder exfoliëren.

Exfolieren betekend het verdunnen van de huid doormiddel van zuren of vitamine A. Zorg dat je deze tijd van het jaar niet teveel zuren (waaronder glycolzuur, amandelzuur) en vitamine A (retinol/retinal) gebruikt om je huid te verdunnen als je gevoelig bent voor eczeemachtige/droge plekken. Af en toe is geen probleem, maar gebruik het niet teveel. Merk je echt erg veel droogte? Stop er dan helemaal mee.

Stap 5: Voeg een extra masker toe aan je huidverzorging.

Een extra maskertje om de huid extra van vocht en lipiden te voorzien is ook zeker geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar. Mijn favoriete maskers: H.E.O. mask Medik8 en Hydravital Mask Mesoestetic.

Stap 6: Voeg LED lichttherapie toe aan je gezichtsbehandeling.

Een mooie manier om je huid te versterken is LED lichttherapie. Hierbij ga je 20 minuten onder een lamp liggen met je gezicht. Door de 3 verschillende soorten licht wordt er een enorme stroom van energie de cellen in gebracht. Hierdoor worden futloze en zwakke cellen weer sterk en energiek. LED lichttherapie kan toegevoegd worden aan een behandeling in de salon en mijn klanten ervaren het echt als super ontspannend!

Stap 7: Zorg voor een minder droge lucht in huis.

Hang een verwarmingsbakje met water aan je radiator zodat het vocht gaat verdampen. Zo krijg je een minder droge lucht in huis en dat is beter voor je huid. Je huid zou op deze manier minder snel uitdrogen wat zorgt voor een sterkere huid. Nog een aantal tips voor meer vocht in huis: Laat je was aan een droogrek drogen, laat na het douchen de badkamerdeur open staan of maak gebruik van een luchtbevochtiger.

Najaarsbehandeling

Speciaal voor de koudere maanden heb ik een najaarsbehandeling samengesteld. Hierin wordt ingespeeld op het vochttekort en de lipiden die afnemen in de koudere maanden. We zetten producten en apparatuur in om de huid barrière te versterken en het vocht in de huid te verbeteren. Wil jij je huid extra versterken voor de koudere periode? Maak hier een afspraak

Download ons gratis healthy skin receptenboek!