Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Rol van filaggrine bij eczeem

Prijslijst

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en jeuk. Het wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Eén van de genetische factoren die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van eczeem, is het eiwit filaggrine.

Filaggrine en de opbouw van de huidbarrière

Filaggrine is een eiwit dat van nature in de huid voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de bovenste laag van de huid, de zogenaamde hoornlaag. Filaggrine zorgt ervoor dat de hoornlaag voldoende vocht kan vasthouden en dat de huidbarrière goed functioneert. Wanneer er sprake is van een mutatie in het filaggrine-gen, kan de huidbarrière verzwakken en kan eczeem ontstaan.

De rol van filaggrine bij het ontstaan van eczeem

Mensen met een mutatie in het filaggrine-gen hebben vaak een droge en gevoelige huid. Dit komt doordat de huid minder goed in staat is om vocht vast te houden. Hierdoor kan de huidbarrière verzwakken en kunnen er gemakkelijker allergenen en irriterende stoffen de huid binnendringen. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties en uiteindelijk tot eczeem,

De relatie tussen filaggrine-mutaties en huidaandoeningen

Hoewel een mutatie in het filaggrine-gen niet de enige oorzaak is van eczeem, speelt het wel een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de aandoening. Mensen met een mutatie in het filaggrine-gen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van eczeem en andere huidaandoeningen zoals ichthyosis en Netherton-syndroom.

Behandeling van eczeem bij filaggrine-mutaties

De behandeling van eczeem bij mensen met een mutatie in het filaggrine-gen is gericht op het versterken van de huidbarrière. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door regelmatig de huid te hydrateren met vochtinbrengende crèmes. Mijn favoriete en meest ingezette product is het  H.E.O. masker van Medik8. Ook kunnen LED lichttherapie behandelingen werken om van de huid barrière te herstellen.

Omdat deze vorm van eczeem van binnenuit ontstaat is het ook raadzaam om van binnenuit te werken. Het supplement wat ik altijd inzet bij eczeem is de Barrier+ samen met de Omega+ van Sckin Nutrition. Ik zie zelf hier mooie resultaten mee bij mijn klanten. Kom gerust langs voor een intake gesprek als je hier meer advies over wil.

Download ons gratis healthy skin receptenboek!