Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Hoe kom je van puistjes op de neus af?

Ineens kreeg ik er last van, allemaal kleine puistjes met witte kopjes op mijn neus. Iedere keer als ik de ene weghaalde, kwam er weer een andere naar boven. Geen mooi gezicht natuurlijk, en ik wilde er daarom snel vanaf. Gelukkig weet ik als huidspecialist goed wat je hier tegen kunt doen, en daarom was ik er snel vanaf. Wat ik heb gedaan om van de puistjes op de neus af te komen, ga ik delen in deze blog zodat jij er hopelijk ook snel vanaf bent.

Waar komen puistjes op de neus vandaan?

Puistjes komen ergens vandaan. Er is altijd een oorzaak. Als je van je puistjes af wil komen moet je het bij de oorzaak aanpakken. Oorzaken van puistjes op de neus kunnen zijn: te vette comedogene crèmes, een acne bacterie, zonlicht, ongezonde voeding, voedingsintoleranties, hygiëne, disbalans aan vitamine/mineralen in het lichaam en/of dehydratie.

Wat kan je doen om van puistjes op de neus af te komen?

Als je van de puistjes af wilt komen moet je de oorzaak aanpakken. Wat je kan proberen is:

1. Gebruik geen oliehoudende of comedogene producten die de poriën kunnen verstoppen.
Je kunt dus het beste vette crèmes omruilen voor een olievrije crème/zonbescherming. Bijvoorbeeld als dag & nacht crème de Balance Moisturiser van Medik8. En zonbescherming de brush on block (dit is een poeder als zonbescherming waardoor de kans van verstoppingen erg klein is)


2. Ga de acne bacterie aanpakken.
Dit kun je doen door middel van pre-probiotica in crèmes. Dit is ook aanwezig in de Balance Moisturiser van Medik8. Salicylzuur 2% kan effectief zijn bij het bestrijden van acnebacteriën. Ik gebruikte hiervoor de Press & Clear van Medik8. Ook kunnen peelings zoals de bio peeling goed werken en/of LED lichttherapie. Wil je zeker weten of de acnebacterie op jouw neus aanwezig is? Kom dan langs voor een huidscan.

Rode puntjes = acne bacterie te zien op een huidscan

3. Vermijd zonlicht en warmte.
Hoewel de zon een positief effect kan hebben op acne door het uitdrogen van puistjes en het verminderen van ontstekingen, kan langdurige blootstelling aan de zon ook negatieve gevolgen hebben voor de huid en acne veroorzaken of verergeren. De huid kan uitdrogen waardoor de talgproductie juist meer gestimuleerd wordt. Uitdroging in de huid kan je ook tegen gaan door een hydraterend serum te gebruiken. Zorg dat wel dat je er één hebt op waterbasis bijvoorbeeld de hydr8 b5 intense van Medik8.

4. Vermijd alcohol, grote hoeveelheden suiker, koemelk en zaadoliën.
Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken op de huid.

5. Onderzoek of je voedingsintoleranties hebt die de puistjes op je neus veroorzaken.
In onze praktijk bieden wij voedingsintolerantie testen aan. Deze testen kunnen wij eventueel ook naar je opsturen. Neem contact met ons op als je interesse hebt.

6. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Mineralen zoals zink reguleren de talgproductie in de huid. Talg is de olieachtige substantie die door de huidklieren wordt geproduceerd en bij overmatige productie kan leiden tot verstopte poriën en puistjes. Voldoende zinkinname kan helpen de talgproductie onder controle te houden. Sommige vitamines en mineralen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen spelen een centrale rol bij de ontwikkeling van puistjes. Vitamine C en E hebben bijvoorbeeld antioxidante eigenschappen die ontstekingen kunnen verminderen. Eet voldoende groenten (minimaal 500 g per dag) en fruit (minimaal 2 stuks per dag). Neem daarbij eventueel een supplement, bijvoorbeeld een multivitamine.

7. Zorg dat je genoeg water drinkt op een dag.
Een goede hydratatie helpt de huid in balans te houden. Als de huid te droog is, kan het lichaam meer talg (huidolie) produceren om te proberen de huid te beschermen. Een overproductie van talg kan poriën verstoppen en bijdragen aan de vorming van puistjes.

8. Zorg voor een goede hygiëne.
Zorg ervoor dat je je telefoon regelmatig schoonmaakt, omdat bacteriën en oliën zich daar kunnen ophopen en bijdragen aan puistjes op de neus. Ook je kunnensloop kan je het beste om de dag vervangen. Reinig je gezicht dagelijks en zit niet te vaak met vieze handen aan je huid. Gebruik je make-up? Maak dan ook met regelmaat je kwasten schoon.

Moet ik professionele hulp vragen als ik last heb van puistjes op mijn neus?

Consistentie is de sleutel: Het kan even duren voordat je verbetering ziet. Blijf geduldig en consistent met je behandelingen en huidverzorgingsroutine. Als het je niet lukt om van de puistjes op je neus af te komen, dan helpen de huidspecialistes van Clearskin Huidinstituut je graag. Wij kunnen een huidscan maken en bloedonderzoek inzetten om de oorzaak te achterhalen en wij kunnen je daarbij een advies op maat geven. Maak hier een afspraak voor een intake.

FAQ Puistjes op de neus

Puistjes op de neus kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder het gebruik van comedogene producten, de aanwezigheid van acnebacteriën, blootstelling aan zonlicht, ongezonde voeding, voedingsintoleranties, hygiëne, disbalans aan vitamines/mineralen, en dehydratatie.

Om van puistjes af te komen, pak je de oorzaak aan. Probeer oliehoudende producten te vermijden, gebruik huidverzorgingsproducten met salicylzuur, vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht, eet een gezond dieet, onderzoek voedingsintoleranties, zorg voor voldoende vitamines en mineralen, drink genoeg water, en handhaaf goede hygiëne.

Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken als zelfzorgmaatregelen niet effectief zijn of als puistjes ernstig zijn. Onze huidspecialisten kunnen een huidscan uitvoeren en bloedonderzoek inzetten om de oorzaak van puistjes te achterhalen en gepersonaliseerd advies te geven.

Dit is per persoon verschillend. Consistentie is essentieel. Het kan even duren voordat je verbetering ziet. Blijf geduldig en consistent met je behandelingen en huidverzorgingsroutine.

Gebruik huidverzorgingsproducten die olievrij en niet-comedogeen zijn. Overweeg producten met ingrediënten zoals salicylzuur, pre-probiotica, en hydraterende serums op waterbasis. Raadpleeg onze huidspecialisten voor aanbevelingen.

Reinig je make-upkwasten regelmatig om de opbouw van bacteriën en oliën te voorkomen. Gebruik milde zeep en lauw water, spoel grondig en laat ze volledig drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.

Stress kan bijdragen aan puistjes. Probeer stress te verminderen door middel van technieken zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en voldoende slaap.

Ja, voeding kan invloed hebben op puistjes. Het vermijden van ontstekingsbevorderend voedsel zoals alcohol, grote hoeveelheden suiker, koemelk en zaadoliën kan helpen om puistjes te verminderen.

Ja, professionele behandelingen zoals chemische peelings, bio peeling en LED-lichttherapie kunnen effectief zijn bij het verminderen van puistjes op de neus. Raadpleeg onze huidspecialistes voor meer informatie en advies op maat.

Het behouden van zelfvertrouwen is belangrijk. Focus op zelfzorg, positief denken en het accepteren van jezelf zoals je bent. Puistjes definiëren niet wie je bent.

Download ons gratis healthy skin receptenboek!