Gratis verzending vanaf €75
Bereikbaar via WhatsApp

Hoe kom je van onderhuidse puisten af?

Onderhuidse puisten, ook wel bekend als onderhuidse acne of cystische acne. Het kan erg vervelend zijn om hier last van te hebben, omdat ze storend zijn vanwege de pijn, ongemak en de esthetische zorgen die ze met zich meebrengen. Onderhuidse puisten kunnen je zelfvertrouwen flink aantasten, omdat ze vaak opvallen en moeilijk te camoufleren zijn.

Gelukkig hebben we bij Clearskin Huidinstituut al veel ervaring met het verhelpen van onderhuidse puisten, en daarom vertellen we in deze blog hoe jij er vanaf kan komen.

Kenmerken onderhuidse puisten

Onderhuidse puisten kunnen herkend worden aan verschillende kenmerken. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen van onderhuidse puisten:

 • Diepliggende bulten: Onderhuidse puisten bevinden zich dieper in de huid dan gewone puistjes. Ze voelen aan als harde, pijnlijke bulten onder de huid.
 • Pijn en gevoeligheid: Onderhuidse puisten kunnen pijnlijk zijn en gevoelig aanvoelen wanneer je ze aanraakt. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig.
 • Rode en ontstoken huid: Het gebied rondom de onderhuidse puist kan rood en ontstoken zijn.
 • Geen zichtbaar wit kopje: In tegenstelling tot gewone puistjes hebben onderhuidse puisten meestal geen zichtbaar wit kopje dat je kunt uitknijpen.
 • Grootte en diepte: Onderhuidse puisten kunnen behoorlijk groot en diep zijn, wat betekent dat ze zich dieper in de huidweefsels bevinden.
 • Langdurige aanwezigheid: Onderhuidse puisten kunnen langer aanhouden dan oppervlakkige puistjes. Ze kunnen weken tot maanden aanhouden als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Onderhuidse puisten kunnen op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor op het gezicht, de nek, de borst, de rug en de schouders. Deze gebieden hebben over het algemeen een hogere concentratie van talgklieren, waardoor ze vatbaarder zijn voor acne, waaronder onderhuidse puisten.

Wat je beter niet kan doen bij onderhuidse puisten

Bij onderhuidse puisten is het belangrijk om voorzichtig te zijn en bepaalde handelingen te vermijden, omdat ze de situatie kunnen verergeren en leiden tot ontsteking, littekenvorming of verdere problemen. Hier zijn enkele dingen die je beter niet kunt doen bij onderhuidse puisten:

 • Uitknijpen:
  Probeer nooit onderhuidse puisten uit te knijpen. Omdat ze diep onder de huid zitten, is er geen zichtbaar wit kopje om uit te drukken. Als je probeert ze uit te knijpen, kan dit leiden tot beschadiging van de omliggende huid, infecties en littekens.
 • Te veel aanraken:
  Vermijd het constant aanraken van onderhuidse puisten met vuile handen, omdat dit de kans op infectie vergroot.
 • Ruwe scrubben:
  Gebruik geen agressieve scrubs of reinigingsmiddelen op het gebied van onderhuidse puisten, omdat dit de huid kan irriteren en de ontsteking kan verergeren.
 • Willekeurige huisremedies:
  Het toepassen van willekeurige huismiddeltjes zoals tandpasta, citroensap of aspirine op onderhuidse puisten wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat dit de huid kan irriteren of uitdrogen zonder effectieve behandeling te bieden.

Wat je wel kunt doen tegen onderhuidse puisten:

Er zijn verschillende oplossingen voor onderhuidse puisten. Heb je er al geruime tijd last van en blijft het steeds weer terugkeren? Dan is één ding erg belangrijk: Je moet de oorzaak gaan achterhalen en verhelpen. Veel mensen zoeken naar oplossingen voor onderhuidse puisten in behandelingen en huidverzorging. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat onderhuidse puisten van binnenuit in het lichaam ontstaan. Natuurlijk kun je met huidverzorging en behandelingen zorgen dat de symptomen verminderen of dat de onderhuidse puisten sneller verdwijnen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, ben je bezig met dweilen met de kraan open. Oorzaken van onderhuidse puisten kunnen zijn:

 • Suiker:
  het eten/drinken van te veel suiker kan onderhuidse puisten veroorzaken omdat het de bloedsuikerspiegel snel verhoogt, wat op zijn beurt de productie van insuline stimuleert. Verhoogde insulinespiegels kunnen leiden tot een toename van de talgproductie in de huid en ontsteking, wat de ontwikkeling van onderhuidse puisten kan bevorderen. Bovendien kan een hoge suikerinname het ontstekingsproces in het lichaam verergeren, wat de kans op acne, waaronder onderhuidse puisten, vergroot. Het verminderen van de inname van suiker en het volgen van een gezond dieet (veel groenten en fruit) kan helpen om acne te voorkomen of te verminderen.
 • Koemelk:
  Bij sommige mensen kan het consumeren van koemelk onderhuidse puisten veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van hormonen en groeifactoren in melk, die de talgproductie en ontstekingsreacties in de huid kunnen stimuleren, waardoor onderhuidse puisten ontstaan of verergeren. Bovendien kan het gebruik van koemelk de insulineresistentie verhogen, wat de ontwikkeling van acne kan bevorderen. Bij Clearskin Huidinstituut hebben we vastgesteld dat veel cliënten verbeteringen in hun huidconditie hebben ervaren door zuivelproducten te vermijden.
 • Darmproblemen:
  In onze praktijk zien we dat bij 90% van de mensen die last hebben van onderhuidse puisten, onderliggende darmproblemen aanwezig zijn. Darmproblemen kunnen onderhuidse puisten veroorzaken of verergeren, omdat er een wisselwerking is tussen de darmen en de huid. Wanneer we de darmgezondheid herstellen, zien we dat onderhuidse puisten verdwijnen. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met darmproblemen duidelijke klachten ervaart, hoewel de oorzaak daar mogelijk ligt. Vage klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en/of depressie kunnen ook symptomen zijn van darmproblemen. Er zijn verschillende aspecten waar het mis kan gaan in de darmen. Dit kan variëren van infecties of ontstekingen in de darmen tot een onevenwichtige darmflora of een gebrek aan enzymen die voedsel niet goed verteren, wat leidt tot voedingstekorten in het lichaam. Deze problemen kunnen leiden tot een toename van ontstekingsmarkers in de bloedbaan, die op hun beurt acne, inclusief onderhuidse puisten, kunnen verergeren. Bij Clearskin Huidinstituut bieden we bloed- en ontlastingsonderzoeken aan om te achterhalen wat er misgaat in de darmen, zodat we een persoonlijk behandelplan kunnen opstellen. Als je hierin geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op.
 • Voedingsintoleranties:
  Bij sommige mensen kunnen gevoeligheid of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt ook ontstekingen in de huid kan veroorzaken. Wil je weten of er ook voedingsintoleranties bij jou meespelen? Wij bieden ook voedingsintolerantie testen aan.
 • Tekorten aan vitaminen/mineralen:
  Als cellen niet genoeg energie aan kunnen maken, dan kunnen cellen gaan ontsteken, waaronder in de huid. Belangrijk voor de energie productie in de cel is voldoende vitaminen en mineralen. Door veel verschillende groenten te eten (minimaal 500 gram per dag) en 2 stuks fruit, een stuk vlees/vis en veel noten/zaden/pitten kan je er voor zorgen dat je dit genoeg binnen krijg. Soms zien we in onze praktijk dat mensen heel gezond eten maar toch tekorten hebben. Dit kan dan weer te maken hebben met dat er problemen zijn in de darmen. Een darmonderzoek is dan aan te raden. Om te onderzoeken of jij genoeg vitamine/mineralen binnen krijg bieden wij ook microscopisch bloedanalyse en/of laboratorium onderzoek aan. Meten = weten.
 • Acne bacterie:
  Hoewel het niet vaak voor komt, zou de acne bacterie een mogelijke oorzaak kunnen zijn van onderhuidse ontstekingen. Om dit te onderzoeken, kun je een huidscan laten uitvoeren. Als de acnebacterie de boosdoener is, kunnen we huidverzorging en behandelingen inzetten om deze aan te pakken.

Dit zijn allemaal langetermijnoplossingen tegen onderhuidse puisten. We begrijpen dat je ook op korte termijn verbeteringen in je huid wilt zien. Hier zijn een aantal tips om op korte termijn onderhuidse ontstekingen te verminderen:

 • Tip 1: Eet veel ontstekingsremmende voeding. Enkele voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen en voedingsstoffen zijn:
  – Vette vis: Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en forel bevatten omega-3-vetzuren, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen.
  – Fruit en groenten: Vooral bessen, kersen, appels, broccoli, boerenkool en spinazie bevatten antioxidanten en fytonutriënten die ontstekingen kunnen verminderen.
  – Noten en zaden: Amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en antioxidanten, die ontstekingsremmende effecten kunnen hebben.
  – Specerijen: Kurkuma, gember en kaneel bevatten natuurlijke ontstekingsremmende stoffen.
  – Olijfolie: Extra vierge olijfolie bevat gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen.
  – Groene thee: Groene thee bevat antioxidanten genaamd catechinen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
 • Tip 2: Onderga professionele behandelingen. Tijdens deze behandeling kan een huidprofessional je helpen de ontstekingen op een veilige manier te verwijderen en de ontstekingen te remmen en sneller te laten genezen. Bij Clearskin Huidinstituut hebben we gemerkt dat bio peeling behandelingen het meest effectief zijn.
 • Tip 3: Gebruik dagelijks Salicylzuur op de onderhuidse puisten. Een product wat wij veel inzetten is de Blemish SOS van Medik8. Dit product bevat 2% salicylzuur. Omdat salicylzuur in vet oplosbaar is kan salicylzuur gemakkelijk de talgklieren en poriën binnendringen, waar het effectief kan werken. Zo werkt het ontstekingsremmend, talg regulerend en verminderd het roodheid en zwelling. Een fijne korte termijn oplossing dus!

Wil je graag professionele hulp? Voel je dan van harte welkom bij Clearskin Huidinstituut. Wij hebben al velen mensen blijvend van onderhuidse puisten afgeholpen.

FAQ

Lange termijn oplossingen voor onderhuidse puisten zijn het aanpakken van mogelijke oorzaken zoals voeding, darmgezondheid en huidbacteriën. Korte termijn verlichting kan worden bereikt door ontstekingsremmende voeding, professionele behandelingen en het gebruik van salicylzuurproducten. Voor professionele hulp en tests kun je terecht bij Clearskin Huidinstituut.

Onderhuidse puisten onderscheiden zich door diepliggende bulten onder de huid, pijn en gevoeligheid bij aanraking, rode en ontstoken huid, het ontbreken van een zichtbaar wit kopje, grotere en diepere omvang, en een langere aanwezigheid als ze niet correct worden behandeld. Ze komen vaak voor op het gezicht, de nek, de borst, de rug en de schouders.

Bij onderhuidse puisten is het belangrijk om uitknijpen, overmatig aanraken, ruw scrubben en het gebruik van willekeurige huismiddeltjes zoals tandpasta, citroensap of aspirine te vermijden, omdat deze acties de situatie kunnen verergeren, leiden tot ontsteking, littekenvorming of verdere problemen.

Lange termijn oplossingen omvatten het aanpakken van mogelijke oorzaken zoals suikerinname, koemelkconsumptie, darmproblemen, voedingsintoleranties, tekorten aan vitaminen/mineralen, en de aanwezigheid van de acnebacterie. Het verminderen van suikerinname, het vermijden van zuivelproducten, het verbeteren van darmgezondheid, en het identificeren van voedingsintoleranties kunnen helpen. Professionele hulp en tests kunnen nuttig zijn.

Korte termijn oplossingen omvatten het consumeren van ontstekingsremmende voeding, professionele behandelingen, en dagelijks gebruik van salicylzuur. Voedingsmiddelen zoals vette vis, fruit, groenten, noten, zaden, specerijen, olijfolie en groene thee kunnen helpen. Professionele behandelingen, zoals bio peeling, kunnen effectief zijn. Salicylzuurproducten, zoals Blemish SOS van Medik8, kunnen ontstekingen remmen en roodheid verminderen.

Als je professionele hulp zoekt, ben je van harte welkom bij Clearskin Huidinstituut, waar ze veel ervaring hebben in het behandelen van onderhuidse puisten. Ze bieden verschillende behandelingen en tests om onderliggende oorzaken aan te pakken en blijvende verbeteringen te bereiken.

Download ons gratis healthy skin receptenboek!